En tavla blir till

Akvarellmålning i restaurangmiljö

Hur målar man en akvarell? Vilka steg behöver man ta, och i vilken ordning? Det kan ju såklart skilja sig åt från person till person men jag har ju mitt sätt att bygga upp en akvarell. Det är sällan jag hinner dokumentera vad jag gör i ateljén, eller så börjar jag men glömmer snabbt bort det för att jag är så inne i måleriet. Idag tog jag några pauser för att att fotografera några viktiga moment.

Akvarell a la Helena Trovaj steg-för-steg

Komposition är A och O

Skissen är viktig. Inte för att den behöver vara detaljerad och petnoga, men den är viktig för att få till en komposition som hänger ihop. Struntar man i skissen, eller nöjer sig med en halvfärdig är risken stor att man blir missnöjd med slutresultatet.

Första lagret av färg

Första färgskikten är satta. Jag jobbar med mycket akvarellfärg, men också mycket vatten, och det tar tid för färgen att “sätta sig” i akvarellpappret och torka. Det är lite av en utmaning för en (jag) med dåligt tålamod att inte dra fram hårtorken.

Vått-i-vått

Nu har det tillkommit några musikanter, folk i baren och jag har också målat bakgrunden. Den är rejält blöt och jag får vicka pannån fram och tillbaka ett flertal gånger för att akvarellfärgen ska rinna dit jag vill.

Skapa dynamik och kontrast

Nu är det torkat och klart och maskeringsvätskan är bortgnuggad i lamporna och ett rutigt golv har tillkommit. Nästa steg är att skapa dynamik och kontraster i bilden. Här får man inte vara rädd för att ta i ordentligt, akvarellfärg har en tendens att blekna när den torkar.

Vilken stämning vill jag ha?

Det sista steget handlar mest om förfiningar och små detaljer som blänk i golvet, skuggor och eventuellt ordna till små misstag. Nu är det nära, akvarellen är alldeles strax färdig. Jag måste bara få till den där slutgiltiga stämningen i bilden.

Akvarellmålning i restaurangmiljö
Great Balls of Fire, 60×60 cm

Gå på magkänslan

När är en målning färdig egentligen? Akvarellens styrka är ju just fräschören, att inte överarbeta målningen med för många lager färg för då tappar den sin lyster. Jag brukar gå på min magkänsla, och det kan ju låta lättare sagt än gjort, men ju mer man målar ju mer lär man sig att känna igen den när den kommer.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: