Glad Sommar från ateljén

Semestern står för dörren och imorgon är det midsommar! Jag har varit lite slö med att göra uppdateringar här på min lilla blogg då jag har haft fullt upp med att färdigställa målningar till höstens utställningar. Och eftersom jag ändå har dig på tråden kan jag berätta att först ut efter ledigheten ställer jag ut tillsammans med min vän och kollega Karin Holmström hos Södertälje Konstförening. I det vackra gamla rådhuset på torget kommer vi tillsammans visa ett stort urval av nya akvareller och oljor/akryler. Med helt skilda uttryck dessutom!

Efter det, om allt vill sig väl med pandemin, hägrar höstens stora konsthändelse med Affordable Art Fair i Stockholm. Men mycket vatten ska rinna under broarna innan dess, och först kommer en mycket efterlängtad ledighet. Med det vill jag önska dig en riktigt skön sommar, och bjuda på en kort filmsnutt på hur man enkelt får ihop sin midsommarbukett!

Jag ska måla hela världen för dig, mamma

Vem vore jag utan min älskade mamma? Kvinnan jag alltid kan lita på, gråta hos, skratta med, vila i. Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och för den jag är idag. Och jag vill ge henne något extra, något som hon kan plocka fram när vi umgås eller när hon har andra på besök.

Jag vill egentligen fira min mamma alla dagar om året men jag gör det lite extra på Mors dag.

Byt Perspektiv!

Ibland kör man fast i måleriet. Tappar lite inspiration och känner sig otaggad. Och missförstå mig rätt, jag älskar att måla de motiven jag gör, jag behöver bara förändring ibland. Något nytt, och framförallt något som utmanar mig. Något som gör mig osäker på om jag ska klara det och något som glädjer och triggar mig om jag gör det.

En sak jag har svårare för är t ex fågelperspektivet. Det är knepigt och därför inte något jag vanligtvis utgår ifrån när jag väljer motiv. Jag letade därför upp en bild på måfå som jag utgick ifrån och körde igång. Och även om det fortfarande var en restaurangmiljö med rutigt golv blev det ändå ett nytt tänk för mig.

Och lyckades jag? Jo, det är ett visst fågelperspektiv men inte så mycket som jag hade velat. I mina ögon skådas restaurangen kanske från några trappsteg upp. Och blev jag glad och triggad? Ja, det blev jag. Trots att jag inte nådde ända fram med perspektivet så blev det en härlig målning. Och framförallt triggade det mig till att fortsätta gå utanför min komfortzon lite oftare. Så kör du fast i något, byt perspektiv, vad det än i livet kan handla om.

Från konstnär till lagerarbetare

Förra veckan kom mina efterlängtade konstbrickor och de fick en hejdundrande start med massor av beställningar. Och beställningar betyder distribution. Och distribution behöver emballage. Som kräver tid. Och mycket tejp.

Som enmansföretagare är man verkligen allt i ett. Först och främst är man uppfinnaren. Sen blir man producenten som skapar den potentiella försäljningsprodukten. Man är även leverantören som transporterar den färdiga varan ut till sina olika försäljningskanaler. Jämte detta är man copywritern, designern, strategen och kommunikatören som jobbar med den digitala marknadsföringen av sin produkt. Och inte minst är man sin egen ekonomiavdelning med både bokföring och fakturering. På det kommer administration och pappersarbete som säkerställer att inget missas däremellan. Och så slutligen kommer logistiken och lagerarbetet. Den kanske mest tidskrävande rollen. Varan ska skyddas, packas och tejpas för att sedan få en fraktsedel och skickas iväg till kund.

Så, om det var någon som nu trodde att konstnärslivet var glamouröst har misstagit sig. Men jag älskar varenda minut av det (ja, nästan), även om det nu innebär att jag krälar runt på alla fyra och paketerar för glatta livet. En lagerarbetare måste göra vad en lagerarbetare måste göra. Yrkesstolthet i varje liten del, helt enkelt.

Och sist, har du missat att beställa en konstbricka? Jag har fortfarande lite tejp kvar. Och en och annan bricka.

Konstbrickan är gjord i trä och mäter 38 cm i diameter. Den är tryckt i en begränsad upplaga och har det omtyckta motivet “Hang in there”.

Quick & Dirty – En målarresa del III

Äntligen fredag! Fastän veckorna går vansinnigt fort (och att jag har världens roligaste jobb) är det ändå alltid skönt med lite ledigt. Därför stänger jag arbetsveckan med den sista delen i filmen om hur en akvarell växer fram. Följ med och se avslutningen på en snabb och skitig steg-för-steg resa i min värld av färger. Och med det önskar jag dig en riktigt skön och fin helg!

Quick & Dirty – En målarresa del II

Inte lill-lördag längre men jag fortsätter filmen om hur en akvarell växer fram. Följ med på en snabb och skitig steg-för-steg resa i min värld av färger. Nästa nivå är att få bilar och människor på plats. Och ja, fortsättningen ser ni imorgon!

Påskparad i Kullavik

Akvarellerna har knappt hunnit torka innan jag kör iväg dem till rammakaren. Skämt åsido, de är noga torkade och granskade som den fanatiker och perfektionist jag är. Men det är brått, de ska ända ner till Kullavik och den eminenta galleristen, tillika konstnären, Marika Lang. Den 1-4 april är det påskparad i konstens tecken i den halländska idyllen och jag medverkar med en trio i restaurangmotiv. Tyvärr är jag inte själv på plats, jag får leva lite till på den vernissagehelg som nyligen var hos Nordic Art.

Så, om befinner du dig i västra sydsverige under påsk så ta en tur till Aspekullen 9 i natursköna Kullavik. Och galleriet följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Välkommen!

Välkommen in

I helgen hade jag vernissage på Nordic Art. Jag konstaterade att det var över ett år sedan jag befann mig i en sådant sammanhang så det kändes nästan surrealistiskt. Som att få hälsa på i ett annat liv, i en svunnen tid innan pandemin la sig som ett blött täcke över oss.

Jag vet att det var fler som ville komma om de hade kunnat. Galleriet följer restriktionerna till punkt och pricka, om inte mer, men rädsla kan man inte marknadsföra sig igenom och förbi. Människor har olika skäl till sina kval och farhågor, och det sagt med all respekt. Därför har jag gjort en liten film, för dig som velat vara där. Så kan du åtminstone se den lite kort på håll. Så, välkommen in!

Utställningen pågår denna veckan ut och akvarellerna ligger även online på galleriets hemsida

Balladen om Marie Kröyer

Dagen till ära, Internationella kvinnodagen, kom jag att fundera på vad kvinnor haft för roll i konsthistorien. Jag är dåligt påläst, det lilla jag känner till är att de inte fick studera på fina Akademien förrän i mitten av 1800-talet. Och trots den “segern” hade de ändå sina begränsningar; de fick bland annat bara ägna sig åt porträttmåleri eftersom de inte hade tillgång till offentligheten på samma sätt som männen. Hur synen på dessa konststuderande kvinnor var på skolan, och i omvärlden, kan man ju bara gissa sig till.

Men mest tänker jag på Marie Kröyer. Den talangfulla konstnärinnan, gift med ett så kallat målargeni, på den tiden. I skuggan fick hon stå av sin man, både vad det gällde hans sinnessjukdom och hans skapande. Hennes egen tid till att måla var nästintill obefintlig. Jag tänker att hon måste längtat så efter de stunderna, och att det är så sorgligt att det blev så få.

Marie är bara en av många som fått stå tillbaka. Vår samtid är något man tar för givet, men vad jag ska vara tacksam för att jag lever på en plats där kvinnor banat väg för mig. Det är lätt att glömma ibland. Att det varit på bekostnad av något annat, av någon annan. Och jag lovar att påminna mig själv, att vi kvinnor av idag måste förvalta och fortsätta deras viktiga arbete. Även dagar som inte heter Kvinnodagen.